ДГ "Божур"
Детска градина в град Сливен

 

На 16.04.24г. децата от 3Б група „Слънчогледи“ имаха вълнуваща среща със състезателят по вдигане на тежести Васил Маринов. Срещата протече в рамките на образователния проект „Ден на родителя- професия…..“, реализиращ се в групата и със съдействието на г- жа Нина Кавърджикова, ресурсен учител в детската градина. Децата разговаряха с изявения ни щангист  за това какво е да си професионален спортист, какви са заниманията му всеки ден, тежки ли са тренировките, какво е нужно да си в добра форма за състезанията, какви са дрехите на щангистите, какво представлява самата щанга и защо всеки ден се теглят на кантара състезателите по вдигане на тежести. Много емоции предизвика демонстрацията, която направи Васил на вдигането на щангата, макар и без такава в момента. А децата му показа какви упражнения могат да правят, за да бъдат в добра кондиция и те!


На 28.03.2024г. се проведе открита педагогическа практика в първа А група "Божурчета" в рамките на МО, на която  присъстваха Директора - г-жа Илиева и колеги от детската градина. На нея малките божурчета  помогнаха на тъжната, скъсана книжка "Дядо и ряпа"! Как? Те разказаха и направиха драматизация на приказката и така успяха да подредят последователно страничните й!

В подвижна игра децата "посяха" семенца. Пролетен, ситен дъждец ги поля и топло слънчице ги огря. Така пораснаха семенцата и се превърнаха в чудни цветя! Топъл вятър ги погали и залюля в чуден танц! Весела ръченица тропнаха децата и отпразнуваха така труда си! В следващ момент всяко дете затвърди наученото на работен лист.


На 13.03.24г. във втора Б възрастова група "Патиланци" се проведе открита педагогическа практика към МО "Културни и национални ценности" на тема: Изработване на "Феята на Пролетта". Тази практика е част от НП "Хубаво е в детската градина", чиято цел е изграждане на творческа среда за децата, прилагайки целеполагащия модел на ПП „Утринна приказка“ в дейностите по музика. Децата показаха знанията си, както за пролетта така и музикалните си умения чрез прилагане на музикалният педагогически подход на Орф -Шулверк. Специален гост бе г-жа Светла Илиева от "Зона Май" Сливен. На практиката присъстваха, г-жа Д. Илиева - Директор на детската градина, както и  колеги от градината.


На 29.02.24г. в трета Б възрастова група "Слънчогледи" се проведе открита педагогическа практика към МО "Културни и национални ценности". Малките слънчогледи с много емоции и настроение съпреживяха духа на Кукеровден, като изработиха кукерски маски от подръчни материали (картон,хартия и прежда). На откритата практика присъстваха и колеги от детската градина, които заедно с децата се включиха в изработването на  кукерски маски.


На 21.02.2024г. децата от четвърта Б възрастова група "Лъвчета" се докоснаха до магията на глината и се запознаха с грънчарството като традиционен български занаят, който идва по нашите земи още от времето на траките и римляните. Малчуганите научиха как е възникнала керамиката и грънчарското колело и усетиха удоволствието да формират с ръцете си глината и да предават желаната форма. Различните техники на работа впечатлиха "лъвчетата" и те бяха изключително горди с изработените от тях изделия. За запознаването на малките грънчари с тънкостите на декорацията, поканихме г-н Иван Димитров- майстор - грънчар. Той провокира децата да проявяват въображение и да изпитат истинско удоволствие от това, което правят.


На 14.02.24г. във втора Б група "Патиланци" на ДГ "Божур"се проведе открита практика в рамките на МО "Културни и национални ценности" на тема: "Рисуване върху платно на елемент от фолклорна носия". Тази практика е част от заложените дейности по проект "Хубаво е в детската градина", чиято цел е изграждане на творческа среда за децата, прилагайки целеполагащия модел на ПП „Утринна приказка“ в дейностите по изобразително изкуство. Специални гости бяха учениците от НХГ "Д. Добрович" гр. Сливен с ръководител г-жа Ирина Василева и колеги от детската градина.  Децата нарисуваха битова престилка по приказката "Мързеливата Богданка" а накрая поздравиха гостите, като изиграха МПИ "Весело хорце". 


През м. ноември в трета ПГ "Слънчогледи" на ДГ "Божур"  се проведе открита практика в рамките на МО "Културни и национални ценности" пред учители от детската градина с участието на родител. Тази практика е част от образователен проект "Ден на родителя - професия "Скулптор".

В педагогическата ситуация Денис Иванов, бащата на Иван Миевски запозна децата с професията на скулптора а децата се включиха чрез самостоятелно моделиране на такава фигура. 


На 21.11.2023г. в четвърта ПГ "Делфинчета" на ДГ "Божур"  се проведе открита практика в рамките на МО "Изкуства", на тема ""Златна есен". Специален гост бе Феята на есента, с която децата си припомниха настъпващите сезонни промени, любимите плодове и зеленчуци през есента. Целта на педагогическата ситуация бе да се систематизират познанията и опита на децата, чрез  пресъздаване на типичните сезонни елементи - плодове,зеленчуци и есенни листа. Децата обогатиха и усъвършенстваха уменията си за рисуване с темперни бои, като рисувха върху стреч фолио.  На откритата практика присъстваха г-жа Илиева, директор на детската градината и  учители от градината.


От м. октомври, 2023г. децата  от  трета Б група „Слънчогледи“ започнаха работа по образователен проект „Ден на родителя– Професия ….”. Проектът има за цел да изгради обобщени представи за  различни професии и техните специфики с помощта на родители , които се включват в  образователно- възпитателната работа в детската група.

През м. октомври, 2023г. на децата гостува майката на Андреа, която разказа за своята професия /фризьор/. Нагледно децата се запознаха с инструменти и пособия, необходими за работата на фризьора. Най- емоционалната част беше , разбира се, направата на прически!

На 12.02.2020г. в четвърта ПГ "Лъвчета" на ДГ "Божур" 2 се проведе открита практика, в рамките на МО "Културни и национални ценности", на тема ""Кукерски маски".

Целта на педагогическата ситуация беше да се систематизират познанията и опита на децата при  пресъздаване на традиции и обичаи и да се обогатят и усъвършенстват уменията им за работа с разнообразни материали(картон, отпадъчни материали, прежда). На откритата практика присъстваха г-жа Илиева, директор на детската градината и  учители от градината. Специални гости на групата бяха Василена Маринова и Даниела Карабуйкова от Фондация Обществен дарителски фонд, гр Сливен, които осигуриха материалите за работа на децата.